30 President Fun Facts + 6 Presidents' Day Trivia Activities!

30 President Fun Facts + 6 Presidents' Day Trivia Activities!

Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

Build excitement leading up to Presidents’ Day with FUN trivia! Kids (and adults!) love to learn new facts and show what they know. Here are some of our favorite ways to incorporate presidential facts into the classroom, plus 30 presidential trivia questions to fit your activities. Products shown are from our Presidents' Day Collection.

1. Facts Add Up!

Create a display area to feature facts about US presidents.

  1. Start with one fact. Can students name him with just one bit of information? Those who think they know it “submit” their answer. Keep the correct answer a secret!
  2. Add a new fact each hour and let kids hand in their guesses when they think they know it.
  3. Once everyone has guessed, reveal the answer. Who was able to name the president with the least clues? Wow!

2. Name the Number

Turn trivia into a math activity by asking questions that have numbers for answers. 

Topics might include how many presidents had pets, were married while in office, were part of the Democratic Party, were from Philadelphia, and so on. See presidential trivia questions listed below for ideas.

  1. Phrase the questions like, “How many presidents had/have/were…?”
  2. Students guess, and then graph the correct answer on a Graphing Grid Wipe-Off® Chart.

3. Fact Finders

  1. Feature one trivia question each day of the week.
  2. At the end of the week, students choose one fact they found especially interesting.
  3. Each student researches more information on the fact and reports back to the class.

4. Match-up Challenge

Create an interactive display!

  1. Give each group of students a selection of US Presidents Flash Cards.
  2. Students read the cards and decide facts to use to quiz classmates.
  3. At the start of each day, the group writes the president names in one column and the facts they chose in a mixed order in another.
  4. Other groups try to match the presidential portrait with a fact.

5. Wacky Fact, or Fiction?

  1. Write real presidential facts that seem a bit silly and (almost) unbelievable on Make-Your-Own Flash Cards. Also include information that is truly false on some flash cards in the set.
  2. Mix the deck.
  3. Students take turns drawing a card, reading the information, and naming if they think the card is fact or fiction.
  4. Sort the flash cards into the two groups. Can students correctly tell fact from fiction? They might be surprised!

6. Game Show!

Create a classroom game show featuring presidential trivia (choose from the 30 trivia questions featured below).

  1. Draw a grid on a whiteboard using a selection of presidential portraits for each “topic” heading.
  2. Write point amounts in the grid boxes below each portrait (4 or so per president).
  3. Phrase the facts on the back of Make-Your-Own Pocket Flash Cards into questions for students to answer. (If questions seem difficult, you may want to prepare multiple choice answers.)
  4. Divide the class into groups and let them discuss each answer before chiming in. If they get it right, they earn the points for that square. Continue with the next group and a new question.
  5. Award points for each correct answer until one group is declared the winner. 

Use facts found in our U.S. Presidents Pocket Flash Cards and Bulletin Board Set, plus we listed some of our favorite facts below. Change the wording to fit your activity and get kids excited to learn something new each day!

For more Learning FUN, check out our top 10 presidential learning products:

  1. United States Presidents Learning Chart
  2. Pledge of Allegiance Learning Chart
  3. U.S. Presidents Pocket Flash Cards
  4. U.S. Presidents Bulletin Board Set
  5. United States Government Learning Chart
  6. Patriotic Symbols Bulletin Board Set
  7. United States Government Bulletin Board Set
  8. U.S. Documents Learning Charts Combo Pack
  9. U.S. Presidents Learning Charts Combo Pack
  10. United States Map Learning Chart

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    30 FUN Facts About US Presidents Trivia With Pictures!

    Answers for each question are posted below its corresponding picture.

    1. This president never married and died a bachelor at the age of 77. Name him.

    Trivia questions about US Presidents#1 Answer: James Buchanan

     

    2. Which president never voted until his own election?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#2 Answer: Zachary Taylor

     

    3. This president was said to have carried a dictionary around with him at all times and created the first permanent library in the White House.

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#3 Answer: Millard Fillmore 

     

    4. The shortest presidency was just 32 days (William Henry Harrison). Can you name the president with the second-shortest term?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#4 James A. Garfield, was assassinated and died after just 200 days

     

    5. This president was first in U.S. history to be impeached. Name him.

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game. #5 Answer: Andrew Johnson

     

    6. Which president was a self-made millionaire and had so much money that he donated his presidential salary to charity?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#6 Answer: Herbert Hoover

     

    7.  Which president has a middle initial, but no middle name?

    Answer: Herbert Hoover#7 Answer: Harry S. Truman; his middle initial isn’t an abbreviation of anything

     

    8. This presidential retreat is named after Dwight D. Eisenhower’s grandson. Can you name the place?

    Answer: Herbert Hoover#8 Answer: Camp David

     

    9. Not the first to marry while in office, but this president was the first to have his marriage ceremony inside the White House. Can you name who?

    Answer: Herbert Hoover#9 Answer: Grover Cleveland

     

    10. This president was a known lover of chowder, so much so much that the New England-style chowder recipe he enjoyed is on display at the National Archives.Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    #10 Answer: John F. Kennedy

     

    11. Which president was first to name a woman to his cabinet?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#11 Answer: Franklin D. Roosevelt named Francis Perkins, Secretary of Labor, 1933

     

    12. Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Jimmy Carter, and this president all received the Nobel Peace Prize. Can you name who?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#12 Answer: Barack Obama

     

    13. This president had big shoes to fill (literally) – his shoes were size 14!

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#13 Answer: Warren G. Harding

     

    14. Which president initially chose a career in entertainment and even appeared in more than 50 films? 

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    #14 Answer: Ronald Reagan

     

    15. How many states made up the United States when the first president, George Washington, took office?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game. #15 Answer: 11 states

     

    16. Can you name this A+ athlete president who won college football national championships and was also an accomplished downhill skier? Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    #16 Answer: Gerald R. Ford

     

    17. The White House (132 rooms, 35 bathrooms, on 6 residential levels), was officially named so by this president in 1901.

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game. #17 Answer: Theodore Roosevelt

     

    18. This question is for big money! Can you name the president who is shown on the rare $100,000 bill (used for Federal Reserve Bank transactions)? 
    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    #18 Answer: Woodrow Wilson

     

    19. This president wasn’t a Founding Father, but he was certainly a father … to 15 children, in fact! Can you name him?Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    #19 Answer: John Tyler

     

    20. A political pair! This president’s wife was a senator when he was elected to office

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game. #20 Answer: Bill Clinton

     

    21. This poker-playing president won large amounts of money while serving in the Navy during World War II … enough to help fund his first political campaign in 1946!

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#21 Answer: Richard M. Nixon

     

    22. Only one president has ever been elected without previous government or military experience, can you name him?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game. #22 Answer: Donald Trump

     

    23. As one of America’s most popular tourist attractions (2 million+ visitors per year), Mount Rushmore features carved sculptures of Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, and ? Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    #23 Answer: George Washington

     

    24. The tallest president was Abraham Lincoln, who stood 6’ 4” tall. Who was the shortest president, exactly one foot shorter than Lincoln? Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    #24 Answer: James Madison, 5’ 4” tall

     

    25. Donald Trump is the 45th U.S. President, even though there have only been 44 people elected to office. Can you name the president who is counted twice?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#25 Answer: Grover Cleveland won two nonconsecutive terms and is the 22nd and 24th president

     

    26. Warren G. Harding was a fan of new technology, so much so that he was the first person to have one of these installed in the White House

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#26 Answer: B. Radio

     

    27. Many presidents have a long history with this sport, in fact, Abraham Lincoln and George Washington are honorary Hall of Famers! Can you guess the sport?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#27 Answer: Wrestling

     

    28. Both named John, these two presidents were the first father and son to serve as president … [John Adams, #2 and John Quincy Adams #6] Can you name the other father-son duo?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game. #28 Answer: George H.W. Bush, George W. Bush

     

    29. How about some good vibes? Can you name whose presidency was hailed the beginning of the “Era of Good Feelings”? Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.

    #29 Answer: James Monroe

     

    30. Which president hated giving public speeches so much that he only gave two speeches during his presidency?

    Trivia questions about US Presidents. Free Presidents Day trivia game.#30 Answer: Thomas Jefferson

     

    Previous article Valentine's Day DIYs to Love! Party Decorations, Candy Holders, Bulletin Board, 18 Fun Message Ideas & More!
    Next article 8 Dazzling Christmas DIY Crafts: Pictures, Ornaments & Tabletop Décor

    Leave a comment

    Comments must be approved before appearing

    * Required fields